Ouders
"It takes a village to raise a child"
Casa is een kleine gemeenschap. Groepsbegeleiders en ouders zijn integrale partners in de sociale en emotionele ontwikkeling van de kinderen. Het succes is afhankelijk van de actieve deelname, betrokkenheid en communicatie tussen de school, de groepsbegeleiders en de ouders.
Om dit mogelijk te maken zijn er veel manieren waarop ouders betrokken kunnen zijn bij Casa, zoals u hieronder zult zien.


Hulpouders
Casa heeft het hele jaar door hulp van ouders nodig bij verschillende activiteiten. Dit omvat:
- Controleren op luizen
- Begeleiden bij uitstapjes, evenementen of sportdagen
- Lezen met kinderen
- Hulp bij het maken van materialen
- De klassen bezoeken om te praten over beroepen/hobby's enz...
Als u wilt helpen, laat dit dan weten aan de klassenouder of begeleiders of reageer wanneer er een verzoek voor hulpouders wordt verstuurd.

Bibliotheek
Onze CASA bibliotheken bevatten veel boeken in voornamelijk twee talen; Nederlands en Engels. Terwijl de BIEB in Koningshof op elk moment van de dag bezocht kan worden, bieden we BIEB openingstijden voor de onderbouw en de middenbouw. Ouders en leerkrachten hebben de handen ineengeslagen om het werk in de BIEB te coördineren. We zijn altijd op zoek naar geïnteresseerden om ons te ondersteunen.
Wil je helpen? WIJ WILLEN JOU.
- Breng een ochtend per week door in CASA BIEB @ ACACIALAAN
- Help bij het plastificeren van nieuwe boeken.
- Help met het registreren van nieuwe boeken in onze BIEB-lijsten @ Acacialaan
Stuur voor meer informatie een e-mail naar library@casaschool.nl of kom met ons praten tijdens de bibliotheekuren. di t/m vr 8.30 - 10.30

Klassenouders
Elke klas heeft een ouder die vrijwillig het belangrijkste contactpunt is tussen de begeleiders en andere ouders uit de klas. Zij helpen met het coördineren van extra hulp die de klas nodig heeft en werken samen met het evenemententeam voor activiteiten.
Als u contact wilt opnemen met de ouder van uw klas, kunt u hem of haar bereiken via e-mail.
Onderbouw
Sun:
Earth:
Venus:
Middenbouw
Mars:
Jupiter
Mercury:
Bovenbouw
Neptune, Saturn, Uranus:
Evenementen Team
Het evenemententeam is een team van enthousiaste ouders die alle evenementen en uitstapjes coördineren die op Casa plaatsvinden en direct gerelateerd zijn aan schoolactiviteiten. Zij werken hierbij samen met Casa medewerkers en hulpouders.
Waar moeten we dan rekening mee houden?
Het evenemententeam ondersteunt (of organiseert) de leerkrachten bij alle activiteiten die gedaan worden, maar niet direct in de klas.
Naast de standaardactiviteiten op school hebben de midden- en bovenbouwgroepen ongeveer 10 keer per jaar een activiteit die is afgestemd op het actuele AMI-thema. Dit kan een uitstapje naar een museum zijn, maar ook een aantal gastlessen door iemand die gespecialiseerd is in dat onderwerp.
Voor de onderbouw wordt dit ingevuld door activiteiten die vooral gericht zijn op beweging, op het vergroten van de woordenschat en op het verbreden van kennis over dagelijkse activiteiten in de buurt. Denk aan bezoekjes aan de bibliotheek, een gastles van een dirigent, een 'snuffelstage' om honden van dichtbij te leren kennen, etc.
Voor alle groepen worden 3 keer per jaar verkeerslessen georganiseerd, te voet of op de fiets, in de (directe) omgeving van de school.
Daarnaast zijn er allerlei evenementen zoals de Avondvierdaagse, de Koningsspelen, het Lichtjesfeest, de schoolpicknick (het Zomerfeest), het Sinterklaasfeest, de Kinderboekenweek, de sporttoernooien en de schoolfotograaf.
Naast deze jaarlijks terugkerende evenementen komt er soms iets voorbij waar het evenemententeam en Casa ook iets mee willen doen. Een lezing van een bekende Amerikaanse neuropsycholoog bijvoorbeeld, of een mogelijkheid om een gratis theatervoorstelling bij te wonen. Vaak erg leuk, gezellig en nuttig, maar het moet wel geregeld worden... en dat doet het evenemententeam.
Kom je ons helpen?
Voor (bijna) alle evenementen hebben we hulp nodig van ouders die een paar uur willen komen helpen. De vraag wat er specifiek nodig is voor dat evenement wordt via Parro of via de klassenouders bekend gemaakt.
En we zijn altijd op zoek naar extra leden voor het evenemententeam! Hoe meer ouders meehelpen organiseren, hoe meer activiteiten we voor onze kinderen kunnen realiseren!
Voor vragen, opmerkingen, het aanbieden van hulp, het doorgeven van ideeën, enz. kunt u ons bereiken via het e-mailadres events@casaschool.nl
Observaties in de klas
Er zijn twee momenten per jaar waarop ouders worden uitgenodigd om de klas te bezoeken. Het eerste moment is om hun kinderen aan het werk te zien en het tweede moment is voor een gesprek met de mentorbegeleider van het kind om de voortgang te bespreken. Dit wordt rechtstreeks met de begeleiders van het kind geregeld.
Om ervoor te zorgen dat dit gebeurt op een manier die het werk van de kinderen niet verstoort, vragen we alle observanten om zich aan een paar regels te houden. Wanneer u aankomt, zullen de begeleiders u een uitgebreide lijst geven, maar hier zijn een paar belangrijke punten om in gedachten te houden:
- Observaties in de klas zijn mogelijk tussen 09:00 en 11:00 uur. De ouders krijgen een klembord van de begeleider waarop ze aantekeningen kunnen maken over wat ze zien.
- Tijdens de Montessori werkperiode moeten de observanten zo discreet en onopvallend mogelijk zijn en mogen ze niet praten of proberen in contact te komen met kinderen of volwassenen. Daarnaast vragen we om de mobiele telefoon uit te zetten voordat de leeromgeving wordt betreden.
- Observanten worden verzocht geen gesprekken met de kinderen te voeren. Als een kind tegen een observant praat, wordt hem of haar gevraagd zo kort mogelijk te reageren en de kinderen te vragen hen te laten observeren.
- Het is nuttig voor observanten om aantekeningen te maken van hun observaties over het gedrag en de houding van de kinderen. Dit moet op zo'n manier gebeuren dat de kinderen zich vrij voelen om ongestoord verder te werken.


Lesmiddagen en ouderavonden
Een keer per maand kunnen kinderen les geven aan hun ouders met de Montessori materialen. Dit is afwisselend op woensdag- en vrijdagochtend of -middag.
Aan het begin van elk schooljaar organiseert elke klas een ouderavond waarop algemene mededelingen, onderwijsonderwerpen en procedures worden besproken.
Twee keer per jaar organiseert elke sectie een ouderbijeenkomst. Deze bijeenkomsten zijn gericht op opvoeden, opgroeien en onderwijs, om ervaringen uit te wisselen en voor ondersteuning thuis. Ook onderwerpen als de Montessori-filosofie, de raakvlakken tussen school en thuis, onderwijskundige onderwerpen en onze manier van werken komen aan bod.